- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cukinii
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- suszone chili jalapeno do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
- pieprz kolorowy do smaku
- sól do smaku
- 5 łyżek sosu tajskiego chili słodko pikantnego
- 1/2 szk bulionu warzywnego
- 1/3 szk wody
- 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić w zgięciach. Te najcieńsze końcówki
zostawić np. na wywar. Cukinię i cebule pokroić w kostkę, seler posiekać
a paprykę pokroić w paski. Pokrojone skrzydełka oprószyć ognistym
smokiem i chwilę je przemieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić
skrzydełka i smażyć do zrumienienia od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać cebulę oraz paprykę, cukinię i seler i dalej smażyć
około 5 minut. Po tym czasie podlać wszystko bulionem. dodać przyprawy i
dusić do miękkości składników. Na koniec mąkę rozmieszać z wodą i
zagęścić sos. Zagotować i podawać np. z ryżem.
Jeny, jakie to musiało być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńKruszynko ja lubię takie kombinacje i faktycznie było pyszne o czym świadczyły puste talerze, hi, hi.
Usuń