niedziela, 7 października 2012

Skrzydełka paprykowo cukiniowe

                           Takie jedzonko to ja uwielbiam. Skrzydełka z warzywami, w tym przypadku z cukinią i papryką. Do tego ryż na sypko ....


  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • suszone chili jalapeno do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku
  • 5 łyżek sosu tajskiego chili słodko pikantnego
  • 1/2 szk bulionu warzywnego
  • 1/3 szk wody
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić w zgięciach. Te najcieńsze końcówki zostawić np. na wywar. Cukinię i cebule pokroić w kostkę, seler posiekać a paprykę pokroić w paski. Pokrojone skrzydełka oprószyć ognistym smokiem i chwilę je przemieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić skrzydełka i smażyć do zrumienienia od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cebulę oraz paprykę, cukinię i seler i dalej smażyć około 5 minut. Po tym czasie podlać wszystko bulionem. dodać przyprawy i dusić do miękkości składników. Na koniec mąkę rozmieszać z wodą i zagęścić sos. Zagotować i podawać np. z ryżem.

2 komentarze:

  1. Jeny, jakie to musiało być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruszynko ja lubię takie kombinacje i faktycznie było pyszne o czym świadczyły puste talerze, hi, hi.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.