- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru
- kolorowa posypka do ciast
- różowy błyszczący cukier
- 200 g suszonych moreli
- Ciasto :
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 żółtka
- 100 g mąki graham
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 150 g margaryny
Mąkę posiekać nożem z zimną margaryną, dodać resztę składników i
zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce co
najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjąć je, podzielić na niewielki kulki i
wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto w każdej z foremek nakłuć
widelcem. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
10 - 12 minut, po czym wyjąć je i wystudzić. Zimną śmietanę ubić z
cukrem na sztywno i za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego napełnić
wgłębienia babeczek. Morele pokroić na kawałeczki i ułożyć po kilka
kawałeczków koliście na śmietanie. Na koniec babeczki posypać posypką i
błyszczącym cukrem. Z tej ilości składników wyszło mi 30 babeczek.
Ale bym zjadła taką babeczkę mniam mniammm:))))
OdpowiedzUsuńTo się częstuj Madziu, smacznego :)
UsuńHej,Ewo:
OdpowiedzUsuńKruche babeczki-to jest TO:-)
U nas tutaj mozna kupic 'gotowce' i sa calkiem smaczne pod warunkiem,ze sie je na 5 minutek wsadzi jeszcze raz do piekarnika,ale domowej roboty sa bezcenne i zawsze smakuja lepiej.Kiedys je robilam,jeszcze w Polsce,ale to bylo tak dawno,ze mi sie zapomnial juz ten przepisa na kruche ciasto,wiec wielkie dzieki za recepture-foremki mam,wiec zabiore sie do pracki na pewno:-)
Usciski-Halinka-
Masz rację Halinko, że domowe są najlepsze. Ale jakiś czas temu testowałam gotowe spody do słodkich i słonych nadzień i muszę przyznać, że smaczne były. Więc jeśli firma jest dobra to ma dobre produkty. Czasami można pójść na łatwiznę. Cieszę się, że przypomniałam ci przepis.
UsuńPozdrawiam :)