- 600 g wieprzowej łopatki
- 300 g wędzonego podgardla
- 2 jajka
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1/2 żółtej papryki
- 1/3 szk bułki tartej
- 1/2 szk wody lub bulionu
- 1/2 szk prażonej cebulki
- 1/3 szk posiekanego koperku ( u mnie mrożony )
- do smaku :
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz czarny
- ostra papryka
- Dodatkowo :
- margaryna do wysmarowania foremki
- bułka tarta do wysypania foremki i posypania pieczeni
czytaj więcej :
Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa razem z podgardlem na grubym
sitku. Pieczarki oczyścić i dowolnie pokroić razem z papryką. Bułkę
tartą zalać wodą lub bulionem i wymieszać. Przygotowane składniki
wrzucić do miski, dodać pozostałe i przyprawy i wymieszać masę. Foremkę
keksową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę na pieczeń
przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i posypać bułką tartą.
Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut.
Po tym czasie wyjąć foremkę z pieczenią i lekko ją przestudzić i dopiero
przestudzoną przełożyć na talerz. Pieczeń wstawić do lodówki do
całkowitego schłodzenia. Podawać z pieczywem na zimno lub z sosem np.
pieczarkowym na obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.