wtorek, 23 kwietnia 2013

Pieczeń domowa do chleba

                             Czasami piekę domowe pieczenie. Są o wiele lepsze od tych kupnych, bo wiem co jem. A w kupnych to nigdy nie wiadomo co się znajduje. Tak więc zachęcam do domowych wyrobów bo są zdrowsze i smaczniejsze. No chyba, że mamy sprawdzonego producenta, którego jesteśmy pewni na 100%.

  • 600 g wieprzowej łopatki
  • 300 g wędzonego podgardla
  • 2 jajka
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/3 szk bułki tartej
  • 1/2 szk wody lub bulionu
  • 1/2 szk prażonej cebulki
  • 1/3 szk posiekanego koperku ( u mnie mrożony )
  • do smaku :
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • Dodatkowo :
  • margaryna do wysmarowania foremki
  • bułka tarta do wysypania foremki i posypania pieczeni

 czytaj więcej :
Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa razem z podgardlem na grubym sitku. Pieczarki oczyścić i dowolnie pokroić razem z papryką. Bułkę tartą zalać wodą lub bulionem i wymieszać. Przygotowane składniki wrzucić do miski, dodać pozostałe i przyprawy i wymieszać masę. Foremkę keksową wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Masę na pieczeń przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i posypać bułką tartą. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Po tym czasie wyjąć foremkę z pieczenią i lekko ją przestudzić i dopiero przestudzoną przełożyć na talerz. Pieczeń wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawać z pieczywem na zimno lub z sosem np. pieczarkowym na obiad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.