poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Pomarańczowy sernik na zimno

                 A teraz trochę słońca w pysznym serniku na zimno. Bez pieczenia a jaki efekt smakowy i wizualny. Taki sernik cieszy oko zwłaszcza gdy za oknem pochmurno i zimno. Może takim sernikiem przywołamy wiosnę na dobre ???

  • Spód :
  • 185 herbatników kakaowych typu petitki
  • 150 g margaryny Kasia
  • 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Masa :
  • 1 jogurt typu greckiego ( 400 g )
  • 250 ml gęstej śmietany 18%
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 3/4 szk gorącej przegotowanej wody
  • Warstwa galaretkowa :
  • 4 pomarańcze
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 375 ml gorącej przegotowanej wody
  •  
  • czytaj dalej :
  •  
    Spód :
    W rondelku roztopić margarynę. Herbatniki zmiksować razem ze skórką pomarańczową, ale tak aby były widoczne kawałki skórki. Do zmiksowanych herbatników wlać margarynę i dokładnie wymieszać. Potem mieszankę wysypać na dno tortownicy o średnicy 23 cm i dokładnie wyrównać powierzchnię dociskając masę do dna blaszki. Blaszkę wstawić do lodówki na jakieś 20 minut.

    Masa :
    Gorącą wodę wlać do miseczki, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać a potem schłodzić. Wstawić do lodówki do uzyskania półpłynnej konsystencji. Do drugiej miski przełożyć jogurt, serek mascarpone i śmietanę i za pomocą miksera ubić. Potem wlać zimną i półpłynną galaretkę i całość połączyć.

    Z lodówki wyjąć spód sernika i na niego wylać masę sernikową. Ponownie torownicę wstawić do lodówki aby masa dokładnie się ścięła.

    Warstwa galaretkowa :
    Pomarańcze dokładnie umyć w gorącej wodzie i wyszorować skórkę. Deskę do krojenia najlepiej położyć na misce tak aby sok jaki się wydobędzie podczas krojenia pomarańczy odzyskać. Każdą pomarańczę obrać nożem ścinając boki tak aby nie było białych części. Pomarańcze pokroić w sporą kostkę i umieścić je na sitku aby sok spłynął do miseczki ( u mnie było to około 1/2 szklanki ). Do soku dolać gorącą wodę, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Schłodzić galaretkę i wstawić do lodówki aby lekko się ścięła.

    Z lodówki wyjąć tortownicę, na masę sernikową wyłożyć pomarańcze i wylać tężejącą galaretkę. Sernik ponownie wstawić do lodówki do stężenia.

6 komentarzy:

  1. Pyszota, tez mnie wzięło na takie cista na zimno, serniczki, jogurtowce mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też często bywają serniczki na zimno. Pycha są, prawda ?

      Usuń
  2. W sam raz na nadchodząca wiosnę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle u Ewy,obłędne ciasto.
    Ewa nominuję cię do http://ala-piecze.blogspot.com/2013/04/spotkaa-mnie-dzisiaj-bardzo-mia.html.Zapraszam do zabawy i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.