sobota, 25 maja 2013

Łazanki na świderkach

                              Zawsze robiąc łazanki sama gniotę makaron. Ale tym razem postanowiłam pierwszy raz pójść na łatwiznę i zrobiłam łazanki z makaronem świderki. I muszę przyznać, że bardzo nam smakowały. teraz od czasu do czasu będzie taka szybka wersja.

  • 500 g makaronu świderki
  • 1 duża cebula
  • 250 g chudego wędzonego podgardla
  • 150 g wędzonej mielonki
  • 150 g kiełbasy toruńskiej
  • 350 g kiszonej kapusty ( ugotowanej )
  • 2 solidne garście suszonych grzybów ( mieszane )
  • 3 duże pieczarki ( rozwinięte )
  • 2 łyżki domowego smalcu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 czytaj więcej :
Grzyby namoczyć i ugotować. Po wystudzeniu posiekać. Kapustę ugotować, przestudzić po czym odcedzić i także posiekać. Cebulę i pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Podgardle i obie kiełbasy pokroić także w kostkę. W garnku nastawić wodę na makaron, po zagotowaniu posolić ją i znowu zagotować. Do gotującej się wody wsypać makaron i gotować all dente. W międzyczasie jak gotuje się makaron na patelni roztopić smalec i wrzucić cebulę, pieczarki i posiekane grzyby. wszystko podsmażyć i dodać kapustę i nadal chwilę smażyć. Na drugiej patelni przesmażyć kiełbasy i podgardle. Ugotowany makaron odcedzić i przerzucić do dużego naczynia aby swobodnie można było mieszać składniki. Do makaronu dodać podsmażone składniki i wymieszać. Po chwili doprawić do smaku i znowu wymieszać. Najlepiej spożywać od razu. Gdy ostygną podsmażyć na patelni, będą jeszcze smaczniejsze.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.