- 12 twardych pomidorów
- Farsz :
- 600 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1/2 cukinii
- 1 marchewka
- 1 saszetka ryżu parabolicznego ( 100 g )
- 4 łyżki fasoli mung
- 150 g żółtego sera ( 75 g salami + 75 wędzonego )
- Przyprawy :
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka pomidorów z bazylią i czosnkiem
- 1 łyżka płatków papryki
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
Fasolkę namoczyć na około 30 minut i ugotować a potem odcedzić i
wystudzić. Ryż ugotować, odsączyć i wysypać z woreczka. Mięso zmielić na
grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę. Cukinię i marchew po umyciu i
obraniu marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser także
zetrzeć. Przygotować miskę i wrzucić do niej składniki farszu, dodać
wszystkie przyprawy i wymieszać farsz. Pomidory umyć i ściąć z każdego
górne części ( ja użyłam nożyka w kształcie litery V ). Następnie za
pomocą kulkownicy lub łyżeczki wydrążyć miąższ, który można użyć razem z
kapelusikami do zupy lub sosu. Pomidory napełniać farszem i układać je w
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane pomidory piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Podawać na
gorąco. ( jeżeli zostanie trochę farszu można go zamrozić i zużyć np.
do gołąbków )
Mam pomidory, ryż, reszta się znajdzie, super przepis, ja do tej pory faszerowałam mięsem, bez ryżu, dzięki za pomysł :)
OdpowiedzUsuń