- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- Farsz :
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1/2 cukinii
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka bułki tartej
- Dodatki :
- bułka tarta do panierowania ( 1 część )
- płatki kukurydziane do panierowania ( 3 części )
- 3 jajka
- olej rzepakowy do smażenia
- mąka do obtaczania
Marchew i cebulę obrać i umyć, umyć także cukinię. Warzywa zetrzeć na
tarce o grubych oczkach, a cebule pokroić w kostkę. Na patelni roztopić
masło, wrzucić warzywa i smażyć około 5 minut. Potem dodać sól i pieprz i
bułkę tartą i wymieszać farsz. Bułkę tartą dodać w celu wchłonięcia się
w nią powstałego soku z warzyw. Farsz przestudzić. Filety umyć, każdy
rozciąć na płaty i dodatkowo rozbić lekko tłuczkiem do mięsa.
Przygotowane filety oprószyć solą i pieprzem. Farsz podzielić na trzy
części i rozłożyć na każdym filecie, rozsmarowując go. Filety zwinąć w
rolady i zawinąć w folie spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Przygotować panierkę, czyli trzy części płatków zmiksować i dodać jedną
część bułki tartej i przemieszać panierkę. Jajka rozbełtać z odrobiną
soli. Na patelni rozgrzać dość sporą ilość oleju. Roladki obtaczać
najpierw w mące, potem w jajku i w panierce. Smażyć z każdej strony na
złoty kolor na nie za mocnym ogniu. Podawać na gorąco lub na zimno.
wyglądają fantastycznie ! :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądaja:)
OdpowiedzUsuń