rozwiń i czytaj przepis :
- Ciasto
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka trzcinowego cukru
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 350 ml mleka 3,2%
- 1/4 szk oleju rzepakowego
- Dodatki
- 150 ml ostrego sosu pomidorowego ( znajduje się w moich przepisach )
- 200 g blanszowanych kurek ( mrożone )
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1,5 długiej parówki drobiowej lekko wędzonej
- 1/3 czerwonej papryki
- 12 koktajlowych pomidorków ( gruszkowe )
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka małych gałązek świeżego rozmarynu
- 150 g żółtego sera ( gouda )
- do smaku
- sól morska
- pieprz kolorowy
- chili
- zioła toskańskie
- opcjonalnie ketchup
Przygotować
wszystkie składniki na ciasto i obłożenie pizzy. Kurki po rozmrożeniu
podsmażyć na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę, doprawić solą i
odstawić. Do miski, w którym będzie ciasto włożyć drożdże i cukier i
dokładnie wymieszać aż będzie płynna masa. Następnie wlać, olej, mleko i
wymieszać. Wsypać sól, obie mąki i wyrobić ciasto. Oprószyć je w misce
lekko mąką, zakryć miskę ściereczka i zostawić do lekkiego wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrasta parówki, pomidorki, paprykę pokroić a ser zetrzeć na
tarce. Listki bazylii i rozmarynu rozdrobnić rwąc na kawałki. Trzy
talerze ceramiczne i średnicy 30 cm posmarować olejem. Podrośnięte
ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 3 części i na każdym talerzu
rozciągnąć ciasto tworząc koła.
Placki posmarować sosem. Następnie rozłożyć parówki, kurki z cebulą i
paprykę. Posypać startym serem, ułożyć pomidorki, bazylię i rozmaryn i
posypać wszystko przyprawami. Pizzę piec 15 - 18 minut w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni. Jeżeli chcemy ciasto mniej przypieczone czas
należy odrobinę skrócić. Pizzę podawać na gorąco, można polać ketchupem.
świetna, też dzisiaj taką robię:)
OdpowiedzUsuń