czwartek, 6 marca 2014

Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami


rozwiń i czytaj przepis :

  • 15 naleśników
  • Farsz :
  • 500 g ugotowanego na sypko ryżu ( waga po ugotowaniu )
  • 1 cebula
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 garść rukoli
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo ;
  • jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki usmażyć według swojego przepisu. Farsz : Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Posolić i gotować do miękkości, potem wyjąć łyżką cedzakową do miseczki i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku. Na patelnię wlać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone także w kostkę pieczarki i usmażyć. Ryż ( jeśli nie mamy ugotowanego to należy go ugotować ) przełożyć do miski, dodać zmielone mięso i podsmażone składniki oraz posiekaną rukolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gdyby farsz okazał się za suchy można dolać trochę wywaru z mięsa. Gotowy farsz rozdzielić na każdy naleśnik, zawijać w krokiety. Obtaczać je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na zloty kolor z obu stron i podawać na gorąco.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.