Od dłuższego czasu wypiekam chleby w naczyniu żaroodpornym, więc ten też jest w nim pieczony.
Dodatkiem, który świetnie nadaje się sprawdził jest ekspandowany amarantus i babka jajowata.
Jeśli macie zamiar kupić te produkty to zapraszam do sklepu internetowego Kuchnie Świata
Chleb z amarantusem i babką jajowatą
chleb z amarantusem i babką jajowatą - składniki
750 g mąki pszennej typ 500
2 czubate łyżki babki jajowatej
2 szk letniej wody
8 g suchych drożdży
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
chleb z amarantusem i babką jajowatą - przygotowanie
Wszystkie składniki połączyć w misce, wyjąć na blat i wyrobić ciasto.
Oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto odgazować i kilka razy złożyć na 3 i zostawić do ponownego podrośnięcia.
Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i nagrzać je do 200 stopni.
Szybko włożyć ciasto do naczynia, zakryć pokrywką i piec 30 minut.
Potem zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.