Ciasto idealne na każdą okazję.
Można dać same gruszki ale ja wzbogaciłam jego smak dodając borówki.
Ciasto proste w przygotowaniu a jakie smaczne.
Polecam.
kruchy gruszkowiec z borówkami
kruchy gruszkowiec z borówkami - składniki
CIASTO :
500 g mąki pszennej typ 500
50 g smalcu
200 g masła
2 jajka
1 cukier waniliowy
1/2 szk cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA :
3 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
1,2 l mleka
OWOCE :
1 kg gruszek
1,5 szk borówek amerykańskich
kruchy gruszkowiec z borówkami - przygotowanie
W misie robota z nożami do siekania połączyć składniki.
Podzielić na 2 części ( 1/3 i 2/3 ).
Większą częścią wylepić dno blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawić na pół godziny do lodówki a resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi ugotować budyń i pokroić na kawałki obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki.
Blachę wyjąć z lodówki, rozłożyć na cieście gruszki, posypać borówki i wyłożyć jeszcze ciepły budyń.
Potem rozdzielić resztę ciasta na budyniu.
Ciasto piec 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
JAkie smaczne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńtAKI KAWAŁEK CIASTA BYM ZJADŁA
OdpowiedzUsuńCzęstuj się choć tylko wirtualnie :)
Usuń