wtorek, 25 września 2018

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

To ciasto piekłam kilka dni temu ale z braku czasu teraz dodaję przepis.
Ciasto bardzo sezonowe bo jest ze śliwkami, których teraz jest pod dostatkiem.
Takie drożdżowe ciacho można zjeść nie tylko na deser ale również na śniadanie lub kolację z kubkiem herbaty czy mleka.

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

drożdżowe_ciasto_ze_śliwkami_i_kruszonką

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto :
300 g mąki typ 650
300 g mąki pszennej typ 300
40 g świeżych drożdży
1 szk mleka
1 łyżka domowego cukru waniliowego
1/2 szk cukru
100 g masła
2 duże jajka
1 szczypta soli

kruszonka :
250 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła

dodatkowo:
śliwki ( tyle aby wyłożyć połówkami ciasto w blaszce )

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - przygotowanie

W rondelku podgrzać mleko, dodać drożdże, łyżkę cukru i mąki i wymieszać.
Zostawić zaczyn do wyrośnięcia ( ale uważać aby nie przerósł ).
W drugim rondelku stopić masło i przestudzić.
Do miski przesiać obie mąki, dodać sól i cukier, wymieszać.
Potem dodać rozbełtane jajka oraz podrośnięty zaczyn i połączyć składniki.
Następnie wlać stopione masło i wyrobić gładkie ciasto.
Oprószyć je i zostawić w misce do wyrośnięcia pod przykryciem.
Gdy ciasto rośnie połączyć składniki kruszonki.
Gdy kruszonka jest gotowa umyte śliwki przekroić na połówki i pozbawić je pestek.
Jak ciasto podrośnie wyłożyć je do blaszki o wymiarach 34 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu.
Na śliwkach rozłożyć kruszonkę.
Blachę z ciastem zakryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia.
Ciasto piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.

drożdżowe_ciasto_ze_śliwkami_i_kruszonką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.