środa, 3 października 2012

Bułeczki pszenne z błonnikiem

                         Uwielbiam zapach pieczonego pieczywa rozchodzącego się po całym domu. A po upieczeniu najlepsza rzecz, czyli ciepła bułeczka z masełkiem. Po prostu pycha, nic więcej nie trzeba.


1 kg mąki pszennej
50 g drożdży
2 łyżki błonnika jabłkowego
50 g margaryny Kasia
1 szk letniej wody
1 szk letniego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka prażonych otrąb pszennych

Do letniego mleka wkruszyć drożdże, wsypać cukier i łyżkę mąki.
Wszystko lekko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia drożdży.
Kasię stopić i przestudzić.
Mąkę przesiać do miski, dodać błonnik, sól i wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie, kilka razy je przerobić, formować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Naciąć bułki w kratkę i posypać otrębami.
Bułki zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoją swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 20-25 minut.

3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.