- 500 g makaronu kokardki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona papryka
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1 szk przetartych pomidorów z czosnkiem
- olej do smażenia
- sól do smaku
- zioła włoskie do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- ostra papryka do smaku
- 100 g żółtego sera
- 250 g twardej mozzarelli w bloku
Mięso umyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać i połowę pokroić w kostkę a
połowę na kawałki. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i
pokroić w paski. Mięso włożyć do rozdrabniacza, dodać cebulę pokrojoną
na kawałki i posiekać rozdrobnić mięso. Po zmiksowaniu go dodać jajka,
bułkę tartą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wlać
trochę oleju i rozgrzać go. Z masy mięsnej formować kuleczki i usmażyć
je na oleju obracając aby całe były podsmażone. Następnie usmażone
kuleczki wyjąć np. do miski i wrzucić cebule oraz paprykę i chwilę
smażyć. Potem dodać natkę, odsączona i wypłukaną fasolę oraz przetarte
pomidory i doprawić do smaku. Tak przygotowany sos zostawić i zabrać się
do ugotowania makaronu. Do garnka wlać 5 litrów wody, zagotować ja a
następnie posolić i ponownie zagotować. Wsypać makaron i podgotować go
na półmiękko. Makaron odcedzić na durszlaku. Do dużej miski przesypać
ugotowany makaron, dodać sos oraz klopsiki. Całość wymieszać. Naczynie
żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Oba sery zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, 2/3 sera wsypać do miski z makaronem i wymieszać.
Zawartość miski przełożyć do naczynia żaroodpornego, po wierzchu posypać
resztą sera, przykryć pokrywką i wstawić naczynie do piekarnika
nagrzanego do 190 stopni i piec 30 minut. Zapiekankę podawać gorącą.
Świetna propozycja. Uwielbiam takie zapiekanki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń