- Zupa:
- 2 duże czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1/2 szk bulionu warzywnego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżka śmietany 30%
- Puree :
- 500 g brokuła
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
- woda ( tyle aby zakryła brokuły )
- :Dodatkowo :
- 2 łyżki śmietany 30%
- natka pietruszki
W jednym garnku roztopić masło a w drugim nastawić wodę na brokuły. Gdy
woda na brokuły się zagotuje, posolić ją i i wrzucić podzielonego na
kawałki brokuła. Gotować do miękkości a potem odcedzić. Dodać masło i
ubić na puree. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z
masłem po czym ją zeszklić. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i
pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i smażyć 5 minut. Podsmażoną paprykę
zalać bulionem i dusić do miękkości. Gdy będzie miękka, doprawić do
smaku i dodać łyżkę śmietany. Blenderem zmiksować zupę. Z boku talerza
nałożyć puree, nalać zupę i na koniec dodać śmietanę i udekorować natką.
Jestem pod ogromnym wrażeniem! Prześlicznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZupy uwielbiam, zupy-kremy KOCHAM, a ta wygląda obłędnie!!!:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń