Masz ochotę na coś słodkiego a nie bardzo masz pomysł co upiec, zrób takie szybkie i smaczne rogaliki.
Na deser, do kawy czy herbaty a nawet dla dzieci do szkoły.
Oczywiście do ich przygotowania możecie zachęcić dzieci.
Nie wiem jak Wasze dzieciaczki pomagają w kuchni ale mój młodszy synek uwielbia pomagać w przygotowywaniu słodkości bo starszy lubi pomagać ale te słodkości jeść.
Ale jak smakuje to trzeba się tylko cieszyć.
3,5 szk mąki tortowej + do podsypywania
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
250 ml słodkiej śmietany 18 %
4 jabłka
250 g miękkiej margaryny do pieczenia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia potem wymieszać, dodać miękką margarynę, wlać śmietanę i widelcem połączyć składniki.
Wyjąć wszystko na blat, zagnieść ciasto.
Podzielić ja na 4 części i podsypując mąka każdą z nich cienko wałkować na kształt koła.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na 8 cząstek.
Radełkiem przeciąć każdy placek na 8 trójkątów.
Na brzegu każdego położyć cząstkę jabłka, zawinąć rogaliki zaczynając od szerszej strony.
Gotowe układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zostawiając niewielkie odstępy.
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem ( dwie blachy na raz ) przez około 25 - 30 minut.
Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
3,5 szk mąki tortowej + do podsypywania
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
250 ml słodkiej śmietany 18 %
4 jabłka
250 g miękkiej margaryny do pieczenia
cukier puder do posypania
Do miski wsypać mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia potem wymieszać, dodać miękką margarynę, wlać śmietanę i widelcem połączyć składniki.
Wyjąć wszystko na blat, zagnieść ciasto.
Podzielić ja na 4 części i podsypując mąka każdą z nich cienko wałkować na kształt koła.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i każde pokroić na 8 cząstek.
Radełkiem przeciąć każdy placek na 8 trójkątów.
Na brzegu każdego położyć cząstkę jabłka, zawinąć rogaliki zaczynając od szerszej strony.
Gotowe układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zostawiając niewielkie odstępy.
Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem ( dwie blachy na raz ) przez około 25 - 30 minut.
Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Mniam, cudne te rogaliki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuń