poniedziałek, 10 września 2012

Ciasto z gruszkami i budyniem


                    Od dłuższego czasu przymierzałam się do zrobienia ciasta z budyniem. Zrobiłam je z gruszkami i muszę przyznać, że to ciasto na stałe zagości w moim domu. Następnym razem zrobię z jabłkami.


  • 1 szk mąki ziemniaczanej
  • 1 szk mąki tortowej
  • 1 szk cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 250 g margaryny
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 l mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 gruszek
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
W garnku zagotować 3/4 l mleka. W 1/4 l rozmieszać budynie z czterema łyżkami cukru. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmieszany budyń i energicznie mieszając gotować przez chwilę aż będzie gęsty. Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać po jednym jajku. Potem dodać po 1/2 szk obu mąk i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodać drugą porcję mąk i proszku do pieczenia. Blachę do ciasta o wymiarach 31 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć 2/3 ciasta i rozprowadzić go po blaszce. Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Posypać je dwoma łyżkami mąki, wymieszać i wyłożyć owoce na ciasto. Na gruszki wyłożyć ciepły budyń i wyłożyć resztę ciasta, po czym rozprowadzić je po budyniu. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około godziny. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem. Kroić gdy będzie całkiem zimne.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z bazą budyniową ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie, zapachniało mi aż tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto gruszkowe wygląda wspaniale!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam, że byłam bardzo pozytywnie zaskoczona tym ciastem. Wyszło bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, anie i zdrowe ciasto. Moje bąble wcinały, aż im się uszy trzęsły. Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń