niedziela, 5 października 2014

Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

                      Moja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga czasu ale potem jak już zasiądziecie do tego ciacha i kawki to nie oprzecie się i po zjedzeniu jednego kawałka sięgniecie po następny.


rozwiń i czytaj przepis :


BISZKOPT :
6 jajek ( M )
3/4 szk cukru
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maki koszalińskiej ( typ 500 )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
2 łyżki stopionej margaryny Kasia ( wystudzonej )

MASA DYNIOWO  - JABŁKOWA :
500 g dyni ( waga po obraniu )
500 g jabłek ( waga po obraniu )
1 łyżka margaryny Kasia
2 galaretki cytrynowe
1/2 szk wody

MASA BUDYNIOWA :
2 żółtka
2 łyżki mąki koszalińskiej ( typ 500 )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka 3,2 %
1/2 szk cukru pudru
250 g margaryny Kasia

POLEWA :
1/4 margaryny Kasia ( miękkiej )
3 łyżki mleka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1/3 szk cukru
1 łyżeczka żelatyny do deserów

BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ).
Potem dodać resztę piany i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto.
Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.

MASA DYNIOWO - JABŁKOWA
Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.

MASA BUDYNIOWA :
Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.
POLEWA :
Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Polewę lekko schłodzić.

PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową.
Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo i przykryć drugim nasączonym plackiem.
Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.

Dynia na słodko i słono

5 komentarzy:

  1. Cudne i przepyszne to ciasto, super smaki ,a jak tez pięknie podane
    Wspaniałe ciasto )

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! Wygląda fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie sięgnąłbym po kawałeczek takiego ciasta.
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Ciacho polecam, jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...