rozwiń i czytaj przepis :
BISZKOPT :
6 jajek ( M )
3/4 szk cukru
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maki koszalińskiej ( typ 500 )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
2 łyżki stopionej margaryny Kasia ( wystudzonej )
MASA DYNIOWO - JABŁKOWA :
500 g dyni ( waga po obraniu )
500 g jabłek ( waga po obraniu )
1 łyżka margaryny Kasia
2 galaretki cytrynowe
1/2 szk wody
MASA BUDYNIOWA :
2 żółtka
2 łyżki mąki koszalińskiej ( typ 500 )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka 3,2 %
1/2 szk cukru pudru
250 g margaryny Kasia
POLEWA :
1/4 margaryny Kasia ( miękkiej )
3 łyżki mleka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1/3 szk cukru
1 łyżeczka żelatyny do deserów
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ).
Potem dodać resztę piany i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto.
Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
MASA DYNIOWO - JABŁKOWA
Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.
MASA BUDYNIOWA :
Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.
POLEWA :
Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Polewę lekko schłodzić.
PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową.
Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo i przykryć drugim nasączonym plackiem.
Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.
Cudne i przepyszne to ciasto, super smaki ,a jak tez pięknie podane
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto )
Wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńBoskie! Wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńChętnie sięgnąłbym po kawałeczek takiego ciasta.
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Bardzo dziękuję za miłe komentarze. Ciacho polecam, jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń