1 bochenek chleba ( 500 g )
400 g blanszowanych opieniek ( mrożone )
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
150 g naturalnego sera korycińskiego
sól
pieprz
papryka ostra
roszponka
ketchup
3 łyżki oleju
Opieńki po rozmrożeniu przepłukać i odsączyć na sicie a cebulę pokroić w piórka.
Na patelnię wlać odrobinę oleju, wrzucić grzyby i cebulę i podsmażyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Grzyby wyjąc do miseczki i na tym tłuszczu podsmażyć paprykę pokrojoną na kawałki, doprawić.
Chleb pokroić wzdłuż na kromki i ułożyć na blasze do pieczenia.
Na kromkach rozłożyć grzyby a na nie paprykę.
Następnie pokruszyć ser i posypać papryką.
Zapiekanki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do rozpuszczenia się sera.
Gotowe zapiekanki ułożyć na talerzach, położyć na nich roszponkę i polać ketchupem.
Nie zapomnijcie o gazetkach, które mam dla Was :)
Klik w gazetkę i już wiesz co też ciekawego się w nich kryje :)
Fajny przepis, niedługo papryki będzie w sklepach i na stranagach więcej i więcej, więc wypróbuje się na pewno! :-) Porada od nas na szybko: kupując paprykę na zapiekanki czy inne dania, warto sprawdzić, ile mają "brzuszków" w dolnej części. Warzywa z trzema wybrzuszeniami są słodsze i najlepiej nadają się do jedzenia na surowo. Papryki z czterema brzuszkami są lepsze do gotowania. :-) Smacznego!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za cenną wskazówkę. O tych " brzuszkach " nie wiedziałam, teraz na pewno zwrócę na to uwagę :)
Usuń:-))
Usuń