Jeśli macie nadmiar dyni i nie wiecie co z nią zrobić to mam pomysł na jej wykorzystanie.
Po prostu zamknijcie ją w słoiku i wykorzystajcie zimą do zupy.
Można też dodać ja na przykład do sosów.
Wszystko od Was zależy, może wyczarujecie coś nowego i smacznego z dodatkiem takiej oto dyni.
600 g dyni ( waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )
1 łyżka soli
1 szk wody
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
Wlać wodę i gotować do miękkości dyni.
Potem posolić, wymieszać i zagotować.
Gorącą dynie przełożyć do wyparzonych słoiczków i szybko zakręcić zakrętki.
Słoiki postawić do góry dnem do wystygnięcia a potem przechowywać w chłodnym i przewiewnym miejscu. Dynia jest słona, ale tak ma być. Sól dodatkowo chroni dynię przed zepsuciem.
Na dłuższy okres na przykład zimowy słoiki trzeba pasteryzować przez 15 minut.
Hmm, zrobiłam w proporcji 3kg dyni na 5 łyżek soli (zakładając, że na każde 600 gramów przypada 1 łyżka). Dawno nie jadłam czegoś tak okropnie słonego, musiałam pędem lecieć dokupić jeszcze drugą dynię, żeby to się w ogóle dało spożywać... :(
OdpowiedzUsuńTak, ta dynia jest słona. A dlatego, że dynia nawet pasteryzowana może się zepsuć. Sól dodatkowo chroni dynię przed zepsuciem. I tej dyni nie je się samej a dodaje do zupy, jeśli gotujemy i już tej zupy nie solimy. Ta dynia nie jest do spożycia bezpośrednio ze słoika. Mój błąd bo mogłam to dopisać. Ale z drugiej strony czytając składniki można się domyśleć, że taka ilość soli daje słoność.
UsuńSzkoda ze wciąż tej informacji n nie umieściłas w opisie przepisu
UsuńOdpowiedź została udzielona 4 października ubiegłego roku. Nie rozumiem więc skąd ta aluzja. Pozdrawiam.
Usuń