sobota, 26 września 2015

Kurczak z warzywami




1 kurczak ( 1,5 kg ) kupisz tutaj
Marynata do kurczaka:
5 łyżek oleju ryżowego
1 łyżeczka soli
2 łyżki marynaty do kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Warzywa:
1,5 kg ziemniaków
1 duża cebula
1 średni brokuł kupisz tutaj
250 g pieczarek
1 czerwona papryka kupisz tutaj
1 łyżeczka piri piri
1/2 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju ryżowego

Kurczaka umyć i osuszyć.
Składniki na marynatę wymieszać i natrzeć nią kurczaka.
Odstawić go na około 3 godziny.
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, opłukać i wrzucić do większej miski.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Pieczarki pokroić na pół, jeśli są spore to pokroić na więcej części.
Cebulę obrać i posiekać na kawałki.
Z brokuła oddzielić różyczki.
Wszystko wrzucić do ziemniaków.
Dodać przyprawy i olej, wymieszać i ułożyć warstwę na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną.
Na środku położyć kurczaka i obłożyć go resztą mieszanki warzywnej.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić je do piekarnika.
Nastawić temperaturę na 200 stopni i zegar na 60 minut.
Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.