poniedziałek, 3 listopada 2025

Ekspresowe rogaliki

 Ekspresowe rogaliki 


Szybkie do zrobienia i jeszcze szybciej znikają. Mini rogaliki to super pomysł na małe słodkie co nieco. Do zrobienia rogalików użyłam mąki od Zespół Młynów Jelonki





 250 g mascarpone

2 szk mąki pszennej 

2 łyżki cukru pudru 

Nutella lub inny krem czekoladowy 

Jajko wymieszane z dwoma łyżkami mleka 

W misce umieść mascarpone, dodaj mąkę i cukier puder i wymieszaj. Następnie zagnieć ciasto. Podziel na 2 lub 4 części. Rozwałkuj ciasto i podziel na trójkąty. Jeśli podzielisz ciasto na 2 to potnij na 8, a jeśli na 4 to na 4 trójkąty. Na każdy szerszy koniec nałóż po łyżeczce kremu i zawiń rogaliki. Każdy posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem i posmaruj każdy rogalik.

Piecz rogaliki 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.