Takie bułki w kształcie dyni są nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentują. Dzieci z apetytem sięgną po takie bułki. Na śniadanie lub kolację idealne. Nie muszę przypominać, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe jak to jest przy drożdżowych wypiekach. Proste w przygotowaniu. Ja użyłam mąki pszennej, ale można zrobić z innej lub łączyć różne rodzaje, ale wtedy trzeba dostosować ilość wody.
Wpis powstał we współpracy z Zespół Młynów Jelonki.
1 łyżka cukru
15 g świeżych drożdży
5 łyżek oleju
300 ml letniego mleka
500 g mąki luksusowej
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki mleka
sznurek wędliniarski
Drożdże wymieszaj z cukrem do momentu aż zrobią się płynne.
Wlej mleko i olej i dodaj mąkę z solą.
Wymieszaj, a potem zagnieć ciasto.
Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.
Potem ciasto podziel na 9 części, ukulaj kulki i każdą zawiń sznurkiem tak aby utworzyć coś na kształt dyni.
Zostaw trochę luzu (ja zawinęłam za ciasno i miałam troszkę problemów, żeby sznurek wyjąć).
Bułeczki zakryj ściereczką i zostaw do podrośnięcia.
Potem każdą posmaruj jajkiem rozbełtanymi z mlekiem.
Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut w zależności od naszego piekarnika.
Lekko ostudzone bułeczki pozbaw sznurka i gotowe.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.