czwartek, 2 października 2025

Bułeczki dynie

               Takie bułki w kształcie dyni są nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentują. Dzieci z apetytem sięgną po takie bułki. Na śniadanie lub kolację idealne. Nie muszę przypominać, że najlepiej smakują jeszcze ciepłe jak to jest przy drożdżowych wypiekach.  Proste w przygotowaniu. Ja użyłam mąki pszennej, ale można zrobić z innej lub łączyć różne rodzaje, ale wtedy trzeba dostosować ilość wody.

Wpis powstał we współpracy z Zespół Młynów Jelonki.




1 łyżka cukru

15 g świeżych drożdży 

5 łyżek oleju

300 ml letniego mleka 

500 g mąki luksusowej 

1 łyżeczka soli


1 jajko

2 łyżki mleka

sznurek wędliniarski 


Drożdże wymieszaj z cukrem do momentu aż zrobią się płynne.

Wlej mleko i olej i dodaj mąkę z solą.

Wymieszaj, a potem zagnieć ciasto.

Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości.

Potem ciasto podziel na 9 części, ukulaj kulki i każdą zawiń sznurkiem tak aby utworzyć coś na kształt dyni.

Zostaw trochę luzu (ja zawinęłam za ciasno i miałam troszkę problemów, żeby sznurek wyjąć).

Bułeczki zakryj ściereczką i zostaw do podrośnięcia.

Potem każdą posmaruj jajkiem rozbełtanymi z mlekiem.

Blachę z bułeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut w zależności od naszego piekarnika.

Lekko ostudzone bułeczki pozbaw sznurka i gotowe.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.