rozwiń i czytaj przepis :
2 duże śliwki ( lub 4 -5 mniejszych )
30 g cukru
20 g cukru waniliowego
250 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
2 żółtka
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
75 g masła
1 szczypta soli
Kruszonka :
50 g mąki
25 g masła
25 g cukru
Mleko lekko zagrzać w rondelku, wrzucić do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i cukru i wymieszać.
Zaczyn przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Masło stopić w drugim naczyniu i przestudzić.
Potem do miski wsypać mąkę, obydwa cukry, szczyptę soli i wymieszać.
Jajko i żółtka utrzeć do białości z pozostałą ilością cukru.
Do mąki przelać wyrośnięte drożdże, ubite na puch jajka i lekko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.
Potem wlać masło i ponownie wyrobić ciasto.
Przełożyć je do podłużnej formy silikonowej lub innej.
Na cieście ułożyć śliwki pokrojone i oprószone mąką.
Połączyć składniki kruszonki i rozsypać ją po owocach.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Upieczone ciasto wystudzić i opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem ale nie jest to konieczne.
Mniam, pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, była pyszna :)
Usuń