poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Chleb pszenny z pokrzywą i płatkami żytnimi

                             Znów mam fazę na pieczenie chleba. A w pieczeniu pysznych chlebów pomaga mi Kłos Pol, który ma świetne mąki i różne dodatki. Kłos Pol ma zawsze świeże mąki i zachęcam Was do kupna tych mąk, bo wypieki świetnie się udają i są smaczne. Dziś przepis na chleb z dodatkiem suszonej pokrzywy i słonecznikiem. Po prostu bajka.




500 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
100 g płatków żytnich Kłos Pol
2 łyżki płatków żytnich Kłos Pol
2 czubate łyżki suszonej pokrzywy Kłos Pol
5 łyżek oleju lnianego Kłos Pol
25 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
100 ml mleka
200 ml ciepłej wody

Do miski wrzucić drożdże i wsypać cukier.
Mleko wymieszać z wodą.
Mąkę wymieszać z solą, pokrzywą i płatkami ( 2 łyżki zostają do posypania ).
Gdy drożdże zmiękną wymieszać je, wlać płyny i wsypać wymieszaną mąkę.
Wymieszać a potem wlać olej i wyrobić ciasto.
Ciasto oprószyć mąką i zostawić spokojnie do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie znów wyrobić ciasto odgazowując je i umieścić w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb posmarować wodą za pomocą pędzelka i posypać płatkami.
Gdy wyrośnie szybko zrobić nacięcia ostrym nożem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Dobrze jest na dnie piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Chleb piec około godzinę a potem wystudzić na kratce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.