CIASTO :
2 szk mąki pszennej typ 500
1/2 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
ok. 1/2 szk letniego mleka
OBŁOŻENIE :
5 łyżek sosu pomidorowego
1/4 szk ugotowanej czerwonej soczewicy
1/4 cebuli
1 pomidor
ok. 100 g żółtego sera
200 g pieczonego schabu
sól
pieprz
ostra papryka
zioła prowansalskie
ketchup ( opcjonalnie )
CIASTO :
Drożdże wymieszać z cukrem na płynną masę.
Wlać letnie mleko, dodać sól oraz olej i wsypać mąkę i dodać soczewicę.
Składniki połączyć a potem zagnieść ciasto.
OBŁOŻENIE :
Oprószyć je mąką i zakryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy jest gotowe ponownie wyrobić i rozłożyć je na talerzu ceramicznym o średnicy 30 cm wysmarowanym olejem i wysypanym mąką.
Ciasto posmarować sosem, na sos rozłożyć pokrojone dodatki ( kolejność według uznania ) i na koniec posypać serem oraz ostrą papryką i ziołami.
Odstawić na 10 minut aby ciasto podrosło.
Pizzę piec przez 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w zależności od piekarnika.
Upieczoną pizzę pokroić i polać ketchupem.
O kurcze! Pizza z soczewicą :D Tego jeszcze u mnie w domu nie było! Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMoim panom w domu soczewica nie smakuje, ale za to uwielbiają pizzę. Tak więc po raz kolejny to ja jestem górą, pizze zjedli z apetytem :)
Usuń