poniedziałek, 24 marca 2025

Wisząca babka

                O tej babce czytałam już dawno i zawsze były super opinie. Żałuję, jak bardzo żałuję, że tak długo zwlekałam z jej upieczeniem. Babka jest pyszna, puszysta i delikatna jak obłoczek. Robi się ją bardzo prosto. Jestem pewna, że na stałe zagości u nas, a na Wielkanoc będzie na 100%. Jedynym minusem tej babki jest to, że mimo ogromnej chęci na zjedzenie musi całkowicie wystygnąć. Ale warto poczekać, aby potem delektować się tą pyszną babką.


Wpis powstał dzięki współpracy z firmą ZMJelonki. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji użyć tych mąk, to polecam. 


 

Wisząca babka

Wisząca babka

Wisząca babka


5 jajek M

1 szczyptą soli

3/4 szk cukru

1 łyżka ekstraktu waniliowego 

1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

1/3 szk oleju rzepakowego 

1/3 szk letniej wody

1 czubata szklanka mąki tortowej typ 450 Pasja

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 


Lukier:

1 szk cukru pudru 

mleko (tyle aby lukier był gęsty)

barwnik spożywczy żółty 

aromat pomarańczowy 


Kolorowa posypka do ciast 


Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i na środek postaw litrowy słoik gwintem do góry.

Białka ubij na sztywno z solą i połową cukru.

W drugiej misce ubij żółtka z resztą cukru, ekstraktem waniliowy i aromatem.

Cały czas ubijaj i wlewaj na przemian po trochu olej i wodę.

Potem dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszaj tylko do polaczenia składników.

Następnie dodaj pianę na dwie tury i wymieszaj.

Uważając aby słoik się nie przesunął wyłóż ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjmij blaszkę i ostrożnie odwracając postaw babkę na słoiku.

Zostaw do całkowitego wystudzenia.

Gdy babka stygnie wymieszaj składniki lukru.

Gdy będzie już zimna, odwróć foremkę, delikatnie ruszając w prawo i lewo wyjmij słoik i przejedź nożem dookoła formy babkę aby swobodnie wyszła. 

Babkę posmaruj lukrem i posyp posypką.


Wisząca babka

Wisząca babka

Wisząca babka

Wisząca babka





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.