Dziś babka, którą zrobisz bez problemu i szybko. Dwukolorowa i smaczna. Idealna do kawy lub herbaty, świetnie też sprawdzi się na wielkanocnym stole. Dziś przy tej babce pomagała mi Amelka.
7 jajek M
1,5 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 szk oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
480 g mąki tortowej
Dodatkowo 1 łyżka mąki i 1 łyżka kakao
cukier puder do posypania babki
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodawaj pomału olej i mleko i dalej ubijaj.
Dodaj na trzy tury mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszaj tylko do połączenia składników.
Ciasto podziel na dwie nierówne części.
Do większej dodaj mąkę, do mniejszej kakao.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( długość blaszki 49 cm) nakładaj na przemian ciasto.
Więcej jasnego, mniej ciemnego.
Na koniec przemieszaj patyczkiem do szaszłyków.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz babkę do suchego patyczka ( u mnie godzina).
Babkę posyp cukrem pudrem, możesz polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.