niedziela, 16 marca 2025

Babka na oleju

               Dziś babka, którą zrobisz bez problemu i szybko. Dwukolorowa i smaczna. Idealna do kawy lub herbaty, świetnie też sprawdzi się na wielkanocnym stole. Dziś przy tej babce pomagała mi Amelka. 


Babka na oleju


7 jajek M

1,5 szk cukru

1 łyżka cukru waniliowego 

1,5 szk oleju

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

100 ml mleka

480 g mąki tortowej

Dodatkowo 1 łyżka mąki i 1 łyżka kakao

cukier puder do posypania babki


Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.

Dodawaj pomału olej i mleko i dalej ubijaj.

Dodaj na trzy tury mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszaj tylko do połączenia składników.

Ciasto podziel na dwie nierówne części.

Do większej dodaj mąkę, do mniejszej kakao. 

Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( długość blaszki 49 cm) nakładaj na przemian ciasto.

Więcej jasnego, mniej ciemnego.

Na koniec przemieszaj patyczkiem do szaszłyków.

Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz babkę do suchego patyczka ( u mnie godzina).

Babkę posyp cukrem pudrem, możesz polać lukrem.


Babka na oleju




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.