niedziela, 29 stycznia 2017

Pszenny chleb z garnka

Przepis na ten chleb znalazłam na FB na jednej z grup.
Jest świetny dla osób rozpoczynających lub chcących rozpocząć zabawę w pieczenie chleba.
Nie wymaga wyrabiania, jego skórka jest chrupiąca a środek mięciutki.
Nie trzeba już wyrabiać długo ciasta na chleb bo ten robi się ekspresowo.

2 szk ciepłej ( nie za bardzo ) wody
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
7 g suszonych drożdży 
lub 25 g świeżych
1 łyżka oleju

Do miski wlać wodę i olej, wsypać drożdże
( przy użyciu świeżych drożdży należy rozetrzeć je w misce z cukrem do płynnej konsystencji, wlać wodę i olej i dalej jak w przepisie ), sól i cukier i wymieszać.
Potem wsypać mąkę, za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki.
Miskę z ciastem zakryć dokładnie folią spożywczą i wstawić ją do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, szybko zagnieść ciasto podsypując odrobiną mąki.
Uformować bochenek i na podsypanym mąką blacie zostawić do wyrośnięcia przykryty ściereczką.
Naczynie żaroodporne razem z pokrywką wstawić do piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Potem szybko ale uważając aby się nie poparzyć przełożyć wyrośnięty bochenek do naczynia, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
Potem ostrożnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.

6 komentarzy:

  1. Wygląda perfekcyjnie :) i jeszcze ta skórka..obłęd :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i polecam :) A skórka rzeczywiście jest bardzo chrupiąca :)

      Usuń
  2. a czy wyjdzie z maki zytniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka żytnia jest inna więc może się nie udać, chyba że pokombinuje się trochę. Bo tu będzie potrzebna na pewno inna ilość wody. Trzeba by spróbować.

      Usuń
  3. Oj mniam, upiekłam i ja, pyszny.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...