- 1 czerwony grejpfrut
- 2 jabłka
- 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej
- 1/2 szk białego cukru
- 1 łyżka agrestowej galaretki
PRZYGOTOWANIE:
Grejpfrut i jabłka umyć i obrać. Z grejpfruta usunąć wszystkie białe
części i pokroić go w kostkę. Na patelnie wrzucić kawałki grejpfruta
razem z wytworzonym sokiem i bez przykrycia dusić około 4-5 minut.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do grejpfruta i dalej
smażyć około 5 minut. Następnie dodać domową skórkę pomarańczową i
cukier i dusić kolejne 5 minut. Na koniec wsypać galaretkę i dokładnie
wymieszać. Gorącą konfiturą napełnić słoiczek i od razu zamknąć. Bez
pasteryzacji taką konfiturę można przechowywać do trzech tygodni. Jeżeli
chcemy przechowywać dłużej słoik należy zapasteryzować. Konfitura
dobrze smakuje z bułką posmarowaną masłem lub do racuchów..
starznie mnie ciekawi jak smakuje taka konfitura:)
OdpowiedzUsuńta konfitura z racji obecności grejpfruta ma lekko gorzki posmak. Ale jeśli ktoś lubi te owoce to i konfitura Mu zasmakuje :)
UsuńJa już robiłam cytrynową :) A Twoja kombinacja smaków brzmi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńJa cytrynową też robiłam a także dżem marchewkowy. A to połączenie też przypadło mi do gustu :)
Usuń