niedziela, 17 kwietnia 2016

Rogaliki z rabarbarem

Jakoś tak się złożyło, że ostatnio nie brałam udziału w Wypiekaniu na śniadanie.
A to z braku czasu, a to z lenistwa albo po prostu dlatego, że temat mi nie pasował.
Ale jako, że lubię drożdżowe wypieki jest coś tym razem dla mnie i wzięłam udział.
Przepis pochodzi stąd.
Ja zamiast marmolady dałam pyszną konfiturę z rabarbaru.
Rogaliki robi się szybko i są smaczne, dlatego zrobiłam podwójną porcję i robiłam z jednego koła 8 rogalików a nie 12 jak jest w przepisie.



1 kostka margaryny
20 g drożdży
1/4 szklanki mleka
8 łyżeczek cukru
4 szklanki mąki pszennej Kłos Pol
2 jajka
2 szczypty soli
1 słoiczek niskołodzonej konfitury z rabarbau Premium Rosa
cukier puder do posypania

W rondelku zagrzać lekko mleko, dodać rozkruszone w palcach drożdże i wymieszać.
Następnie dodać cukier, wymieszać aby się rozpuścił.
W drugim naczyniu roztopić lekko margarynę ale tak aby była jeszcze gęsta nie całkowicie roztopiona.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać a następnie dodać rozbełtane jajka oraz zaczyn drożdżowy i margarynę.
Drewnianą łyżką połączyć składniki i zagnieść ciasto.
Oprószyć mąką i odstawić na około 20 minut.
Potem podzielić ciasto na dwie części i każdą rozwałkować na okrągłe placki.
Radełkiem lub nożem pociąć koło na 8 części na szerszym brzegu każdego z nich położyć po łyżeczce rabarbaru.
Zaczynając od szerszego brzegu zwijać ruloniki i zawijać na kształt rogalików.
Rogaliki układać na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia.
Nastawić piekarnik na 160 stopni i termoobieg i gdy się zagrzeje wstawić blachy do piekarnika.
Rogaliki piec 20 minut a po upieczeniu posypać cukrem pudrem ( jeszcze ciepłe ).




A po za mną w wypiekaniu udział wzięli :
Magda
Kinga
Marzena
Magda
Małgorzata
Iwona
Ala

10 komentarzy:

  1. podana ilość mleka jest niesamowita: skłania do przemyśleń matematycznych. Nie można było prościej, np. 1/4 szkl?
    Lenka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Ale w sumie nie zastanawiałam się nad tym, bo z przepisu oryginalnego po prostu podwoiłam składniki. Ale chyba edytuję przepis i napiszę tak jak będzie prościej czyli 1/4 właśnie.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Te rogaliki są pyszne, dziękuje za wspólne słodkie wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne rogaliki :-) dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne rogaliki :-) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne te rogaliki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki dziewczyny za wspólny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się razem wypiekało, dziękuje;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.