czwartek, 5 kwietnia 2012

Lasagne

                                  Lasagne mojej rodzinie najlepiej smakuje z sosem mięsnym i beszamelowym oraz dużą ilością sera zółtego. Przepis na sos beszamelowy znajdziecie na moim blogu. Do lasagne wykonanej z tych składników proponuję zrobić sos beszamelowy z podwójnej porcji.

Lasagne

składniki :
250 g makaronu lasagne
Sos mięsny :
1 kg łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 duża cebula
500 ml płynnego przecieru pomidorowego
2 łyżki przyprawy do dań włoskich
1 łyżeczka przyprawy peperoncini macianto
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju
sos beszamelowy
350 g twardego żółtego sera

sposób przygotowania :
 Mięso zmielić razem z marchewką i cebulą.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone składniki i podsmażyć.
Gdy wszystko się ładnie podsmaży dodać przyprawy, wymieszać i wlać przecier.
Sos dusić około 5 minut.
Przygotować sos beszamelowy według przepisu znajdującego się na blogu.
Ser zetrzeć na tarce lub wrzucić do rozdrabniacza.
Gdy wszystko gotowe można zabrać się za lasagne.
Na dno naczynia do zapiekania lub blaszki do ciasta wyłożyć warstwę sosu mięsnego.
Następnie ułożyć warstwę płatów makaronu, ponownie wyłożyć sos mięsny.
Na to wylać warstwę sosu beszamelowego, posypać serem.
Warstwy układać do momentu aż składniki nam się skończą.
Ostatnimi powinien być sos beszamelowy i ser.
Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 25 - 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.