poniedziałek, 21 maja 2012

Sałatka na wiosnę

                                    Sałatki to źródło wielu witamin. Są smaczne, zdrowe i kolorowe, że aż chce się jeść. I taka właśnie jest ta sałatka, kolorowa, smaczna i zdrowa.


składniki :
1 opakowanie mieszanki sałat
5 rzodkiewek
100 g serka w kostkach typu greckiego
100 g szynki w plasterkach
główki z jednego pęczka szparagów
1 czerwona cebula
1 duży pomidor
3/4 szk jogurtu naturalnego
1 sos tysiąca wysp ( w proszku )

sposób przygotowania :
W rondelku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru.
Wrzucić główki szparagów i blanszować około minuty.
Wyjąć je łyżką cedzakową i wrzucić do zimnej wody.
Po chwili odcedzić.
Jogurt dokładnie wymieszać z sosem i odstawić.
Pomidora umyć, pokroić w sporą kostkę.
Cebulę obrać, pokroić w plasterki a potem oddzielić każdy plasterek robiąc kółeczka.
Rzodkiewki pokroić w plasterki.
Na półmisku lub dowolnym dużym talerzu ułożyć sałatę.
Następnie układać rzodkiewkę, cebulę i pomidory.
Plasterki szynki przekroić wzdłuż na pół, zwinąć w rożki i ułożyć na sałacie.
Ser odsączyć z zalewy i posypać na wierzch.
Na koniec dodać główki szparagów i polać sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.

1 komentarz:

  1. taka sałatka nie tylko cieszy podniebienie ale i oko:)wspaniała!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.