niedziela, 27 maja 2012

Waniliowy tort z brzoskwiniami

                                      Tym razem do tortu wykorzystałam gotowe kremy Gellwe. Musze przyznać, że w sytuacji podbramkowej świetnie zdają egzamin. Upiekłam wiec różowy biszkopt i wykorzystałam krem waniliowy w wersji bez masła. Torcik wyszedł jak zwykle smaczny. Moi chłopcy zadowoleni i to jest najważniejsze.

składniki :
Biszkopt :
barwnik spożywczy czerwony ( ilość według uznania )
6 białek
6 żółtek
1/2 szk cukru
2 małe cukry waniliowe
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki tortowej
Masa :
2 kremy waniliowe Gellwe
600 ml zimnego mleka
Dodatkowo :
1 puszka brzoskwiń
kolorowa posypka do ciast
motylki cukrowe
różowy błyszczący cukier
 
 
sposób przygotowania :
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Do żółtek dodajemy barwnik spożywczy i lekko mieszamy.
Do ubitych białek dodajemy żółtka i nadal ubijamy.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Zmniejszamy obroty na najsłabsze i dodajemy po łyżce mieszanki mąk.
Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm z wysmarowanym dnem margaryną i wysypanej bułką tartą.
Blaszkę z masą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt w formy i odwrócony do góry dnem wystudzimy np. na ściereczce.
Zimny biszkopt przecinamy na trzy krążki.
Do wysokiego naczynia wlewamy zimne mleko, wsypujemy krem waniliowy i miksujemy najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach do momentu aż uzyskamy gęsty krem.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy i część kroimy w kostkę a część na paseczki.
Na paterę lub okrągły talerz kładziemy pierwszy krążek ciasta, nasączamy go sokiem brzoskwiniowym.
Wykładamy część kremu i posypujemy kawałkami brzoskwiń.
Przykrywamy drugim plackiem i wykonujemy takie same czynności jak przy pierwszym przełożeniu.
Po zrobieniu drugiej warstwy nasączamy ostatni placek, przykrywamy nim masę z brzoskwiniami i smarujemy kremem górę i boki tortu.
Boki dekorujemy widelcem robiąc rowki i układamy na dole dookoła paseczki brzoskwiń.
Na górze dowolnie dekorujemy resztą kremu, brzoskwiniami i posypką oraz motylkami i błyszczącym cukrem.
Gotowy tort wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.