200 g podłużnych biszkoptów
pierwsza warstwa :
800 g jabłek
3/4 szk rodzynek sułtańskich
1,5 szk wody
2 galaretki morelowe
druga warstwa :
1 jogurt naturalny ( 400 g )
100 ml śmietanki 30 %
500 ml wody
2 galaretki truskawkowe
Na patelnię lub do rondla wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wrzucić na wrzącą wodę.
Następnie dodać rodzynki i całość dusić około 10 - 15 minut w zależności od rodzaju jabłek, które powinny być miękkie ale z widocznymi kawałkami.
Do jabłek wsypać galaretki morelowe, dokładnie wymieszać aż galaretka się rozpuści i schłodzić masę.
Blaszkę o wymiarach 23 x 31 cm wyłożyć folią spożywczą.
Ułożyć na dnie biszkopty i wyłożyć na nie masę jabłkowo rodzynkową.
Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia.
500 ml wody zagotować, wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać.
Potem je schłodzić.
Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać jogurt i zmiksować.
Gdy galaretka jest półpłynna wlać ją do jogurtu i dalej chwilę miksować.
Tak przygotowaną masę przelać na warstwę jabłkowo rodzynkową i ponownie blaszkę wstawić do całkowitego stężenia.
Gotowy deser kroić między biszkoptami.
pierwsza warstwa :
800 g jabłek
3/4 szk rodzynek sułtańskich
1,5 szk wody
2 galaretki morelowe
druga warstwa :
1 jogurt naturalny ( 400 g )
100 ml śmietanki 30 %
500 ml wody
2 galaretki truskawkowe
Na patelnię lub do rondla wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wrzucić na wrzącą wodę.
Następnie dodać rodzynki i całość dusić około 10 - 15 minut w zależności od rodzaju jabłek, które powinny być miękkie ale z widocznymi kawałkami.
Do jabłek wsypać galaretki morelowe, dokładnie wymieszać aż galaretka się rozpuści i schłodzić masę.
Blaszkę o wymiarach 23 x 31 cm wyłożyć folią spożywczą.
Ułożyć na dnie biszkopty i wyłożyć na nie masę jabłkowo rodzynkową.
Blaszkę wstawić do lodówki do stężenia.
500 ml wody zagotować, wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać.
Potem je schłodzić.
Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać jogurt i zmiksować.
Gdy galaretka jest półpłynna wlać ją do jogurtu i dalej chwilę miksować.
Tak przygotowaną masę przelać na warstwę jabłkowo rodzynkową i ponownie blaszkę wstawić do całkowitego stężenia.
Gotowy deser kroić między biszkoptami.
Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń