czwartek, 27 lutego 2014

Drożdżówka z marmoladą i lukrem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 600 g mąki pszennej typ 500
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 margaryny Kasia ( miękkiej )
  • ok. 3/4 szk letniego mleka
  • 3 jajka
  • 1 szczypta cukru
  • 500 g wieloowocowej marmolady
  • Lukier :
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • pomarańczowy barwnik spożywczy

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżeczkę mąki i kilka łyżek letniego mleka. Wymieszać zaczyn i zostawić zakryty ściereczką do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, margarynę pokrojoną na kawałki, rozbełtane jajka a na koniec resztę letniego mleka i lekko przemieszać. Następnie dodać wyrośnięty zaczyn i dłońmi wyrobić gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Gdyby okazało się za luźne dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto rozpłaszczyć na blacie, rozwałkować na kształt prostokąta i oprószyć mąką. Na ciasto rozsmarować marmoladę i zwinąć w roladę. Tortownicę o średnicy wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Roladę przekroić na 7 kawałków i ułożyć w blasze. Posmarować mlekiem i zostawić do podrośnięcia. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, nastawić zegar na 50 minut a temperaturę na 170 stopni. Po upływie 25 minut zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec do końca czasu. Drożdżówkę po upieczeniu wystudzić i polać przygotowanym lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.