piątek, 15 lutego 2013

Ciasteczka pawie oczka

                            Masz ochotę na coś słodkiego i na szybko ? Proponuję upiec pyszne ciasteczka przekładane dżemem. Mało pracy a jaki efekt.

  • 250 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 30 g białego cukru
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko
  • 200 g dżemu wiśniowego
 PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypać mąkę, dodać oba cukry i jajko. Zimne masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Blachy z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Dżem wyłożyć do miseczki i wymieszać aby się dobrze smarował. Po upływie żądanego czasu wyjąć ciasto i wałkować je na nie za gruby ani za cienki placek. Za pomocą foremki o kształcie kółka wycinać ciasteczka. Okrągłe ciasteczka podzielić na dwie części i za pomocą kieliszka lub małej foremki ( jeśli mamy ) wycinać w środku kółka. Okrągłe ciasteczka i okręgi układać na blasze. Resztki ciasta ponownie zagnieść, wałkować i wycinać ciasteczka. Musi być tyle samo kółek co okręgów. Tak przygotowane ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10-12 minut. Po upieczeniu wystudzić ciastka. Na kółko nakładać porcję dżemu i nakładać okręgi lekko dociskając aby ciasteczka się zlepiły. Jeśli ktoś chce można ciasteczka posypać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.