czwartek, 27 lutego 2014

Kapuśniak z groszkiem


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 kość z karkówki ( 350 g )
  • 1 warkocz ze schabu ( 350 g )
  • 3 l wody
  • 500 g kapusty młodej
  • 1 szk zielonego groszku
  • 500 g ziemniaków
  • 4 młode marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml słodkiej 18% śmietanki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • kucharek w płynie do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa ( marchew, seler, pietruszkę, i ziemniaki ) obrać, umyć i pokroić w kostkę, każdy rodzaj osobno. Groszek wydrążyć z łupinek a kapustę pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, włożyć umytą kość i warkocz i gotować prawie do miękkości, zdejmując burzyny. Potem dodać seler i pietruszkę i gotować około 5 minut. Następnie dodać marchew i ziemniaki oraz groszek i kapustę a także przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wsypać posiekany koperek i natkę. Śmietanę wlać do naczynia i dolewając zupę zahartować ją a następnie wlać do garnka z zupą. Wymieszać i w razie konieczności jeszcze doprawić.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.