sobota, 1 marca 2014

Warzywna zapiekanka alla babka


rozwiń i czytaj przepis :

  • 150 g żółtego sera ( Gouda )
  • 3 wiejskie jajka
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g kalarepy
  • 200 g kalafiora
  • 200 g młodej kapusty
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 8 młodych ziemniaków
  • 2 młode marchewki
  • 3 łyżki posiekanej natki selera
  • 200 g dowolnej kiełbasy
  • 1 cebula
  • sól morska z magnezem do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Przygotować wszystkie warzywa i lekko podgotować w wodzie z odrobiną soli. Te warzywa, których czas podgotowania wymaga przybliżonego czasu podgotować w jednym garnku, a te wymagające więcej czasu w drugim i odcedzić. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki po podgotowaniu przestudzić a potem dowolnie pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie duża kostka i fasolka na kawałki ), dodać podsmażona kiełbasę. Pokrojone warzywa wrzucić do miski a następnie zetrzeć do nich ser. W osobnym naczyniu wymieszać jogurt z jajkami oraz przyprawami a także mąką i proszkiem do pieczenia i wlać do miski z warzywami a następnie wymieszać. Podłużna formę o wymiarach 14 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej masę. Blaszkę z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i zapiekać 40 - 45 minut. Zapiekankę podawać po lekkim przestudzeniu.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.