środa, 9 marca 2016

Ognista potrawka z makaronem

Dziś mam dla Was jeden z przepisów archiwalnych.
Kiedyś już pisałam, że co jakiś czas będę dodawała to co zebrałam przed blogiem.
A ten własnie jest jednym z nich.
Zapraszam do lektury a pod postem znajdziecie inspiracje na świąteczne zakupy.


3 podudzia z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółtka
1 duża cebula
150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szk sosu chili słodko pikantnego
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
sól do smaku
400 g makaronu kolorowego wstążki
5 l wody do ugotowania makaronu
1 łyżka soli
3 łyżki oleju

Umyte podudzia obrać ze skóry, wytrybować i pokroić w kostkę.
3 łyżki oleju z pomidorów wlać na patelnię, rozgrzać go i wrzucić mięso.
Podsmażać je od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i również pokroić w sporą kostkę.
Wszystko chwilę smażyć a gdy papryka lekko zmięknie dorzucić pokrojone pomidory odsączone z oliwy.
Na koniec dodać wszystkie przyprawy i sos chili oraz pietruszkę i dusić około 5-7 minut.
Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odcedzić.
Na talerz nakładać makaron i potrawkę.





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.