Dziś mam dla Was jeden z przepisów archiwalnych.
Kiedyś już pisałam, że co jakiś czas będę dodawała to co zebrałam przed blogiem.
A ten własnie jest jednym z nich.
Zapraszam do lektury a pod postem znajdziecie inspiracje na świąteczne zakupy.
3 podudzia z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółtka
1 duża cebula
150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szk sosu chili słodko pikantnego
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
sól do smaku
400 g makaronu kolorowego wstążki
5 l wody do ugotowania makaronu
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
Umyte podudzia obrać ze skóry, wytrybować i pokroić w kostkę.
3 łyżki oleju z pomidorów wlać na patelnię, rozgrzać go i wrzucić mięso.
Podsmażać je od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i również pokroić w sporą kostkę.
Wszystko chwilę smażyć a gdy papryka lekko zmięknie dorzucić pokrojone pomidory odsączone z oliwy.
Na koniec dodać wszystkie przyprawy i sos chili oraz pietruszkę i dusić około 5-7 minut.
Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odcedzić.
Na talerz nakładać makaron i potrawkę.
Jak ognista to akurat dla mnie, uwielbiam ostre :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię ostre dania :)
Usuń