czwartek, 1 września 2016

Tahini - pasta sezamowa

Moja pierwsza pasta tahini. 
Tahini to pasta z sezamu i pochodzi z kuchni tureckiej.
Używa się jej najczęściej do hummusu.

200 g sezamu
1 łyżka oliwy

Nasiona podprażyć na suchej patelni ale uważać aby nie przypalić.
Przesypać nasiona na talerz i wystudzić.
Potem wsypać je do blendera i miksować, dodać olej i miksować aż masa będzie płynna.
Przechowywać w chłodnym miejscu bo może zjełczeć i cała pasta będzie do wyrzucenia.
Pastę można użyć do przygotowania hummusu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.