rozwiń i czytaj przepis :
1 kg łopatki wieprzowej
250 g blanszowanych opieniek ( użyłam mrożonych )
1 cebula
Dodatkowo :
sól
pieprz
papryka słodka
ziele angielskie
liść laurowy
opcjonalnie kucharek w płynie
1 l wody
1 łyżka mąki
3 łyżki oleju
Grzyby rozmrozić, cebulę i umyte mięso pokroić w kostkę.
W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.
Dodać cebulę i grzyby i dalej smażyć około 10 minut.
Potem podlać wszystko gorącą wodą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
Gdy jest miękkie odrobinę mąki rozprowadzić w małej ilości mąki i zagęścić nią sos.
Gulasz zagotować i w miarę potrzeby doprawić gdyby okazało się, że gulasz potrzebuje jakiejś przyprawy.
Ja w tym roku nie zebrałam ani jednego grzyba :( A bardzo lubię takie grzybowe gulasze. Mogłabym je jeść na okrągło.
OdpowiedzUsuńW moich stronach też nie zawsze są grzyby. Jeżdżę do rodzinki jakieś 80 km w jedna stronę, ale mam pewność, że zawsze nazbieram :) A potem cieszę się smakiem grzybów do następnych zbiorów.
Usuń