Biszkopt czekoladowy to super podkład do różnych ciast lub tortów. Ten piekę na proszku do pieczenia, bo ciasto z dodatkiem kakao jest ciężkie i lubi w trakcie mieszania opadać. Jakieś takie jest czasami kapryśne i nie wiem od czego to zależy. Ale tak może się zdarzyć.
8 jajek L
6 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakako
(łyżki lekko kopiaste)
1 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubijam jajka z cukrem.
Porcjami dodaję mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia.
Mieszam delikatnie rózga.
Ciasto wylewam do rantu zabezpieczonego na dole papierem do pieczenia.
Piekę 40 minut w 165 stopniach.
Sprawdzam patyczkiem, jeśli patyczek jeszcze się lepi daję biszkoptowi jeszcze chwilkę.
Wyjmuję i studzę w rancie na kratce.
Wystudzony okrążam dookoła rantu i wyjmuję.
Rant 22 x 32 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.