poniedziałek, 11 sierpnia 2025

Biszkopt czekoladowy

               Biszkopt czekoladowy to super podkład do różnych ciast lub tortów. Ten piekę na proszku do pieczenia, bo ciasto z dodatkiem kakao jest ciężkie i lubi w trakcie mieszania opadać. Jakieś takie jest czasami kapryśne i nie wiem od czego to zależy. Ale tak może się zdarzyć.


Biszkopt czekoladowy



8 jajek L

6 łyżek mąki tortowej 

2 łyżki mąki ziemniaczanej 

2 łyżki kakako

(łyżki lekko kopiaste)

1 szk cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Ubijam jajka z cukrem.

Porcjami dodaję mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia.

Mieszam delikatnie rózga.

Ciasto wylewam do rantu zabezpieczonego na dole papierem do pieczenia.

Piekę 40 minut w 165 stopniach.

Sprawdzam patyczkiem, jeśli patyczek jeszcze się lepi daję biszkoptowi jeszcze chwilkę.

Wyjmuję i studzę w rancie na kratce. 

Wystudzony okrążam dookoła rantu i wyjmuję.

Rant 22 x 32 cm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.