poniedziałek, 4 sierpnia 2025

Papryka po chorwacku

             Do zrobienia tej papryki przymierzałam się już od dawna. W końcu postanowiłam zrobić kilka słoiczków na próbę. Jeśli nam zasmakuje to wprowadzę ją na stałe. Wbrew pozorom nie robi się jej długo, najwięcej czasu trzeba poświęcić na oczyszczenie i pokrojenie.


Papryka po chorwacku

15 sporych papryk 

1,5 szk octu

1,5 szk wody 

3 łyżki cukru 

1,5 łyżki soli 

kilka liści laurowych

kilka kulek ziela angielskiego 

1 łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 


1 musztarda sarepska (240g)

5 łyżek musztardy grillowej 

3/4 szk oleju 


Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Wrzuć do gara, wlej wodę i ocet oraz pozostałe składniki oprócz oleju i musztardy. Zagotuj, gotuj na małym ogniu 5 minut. Odcedź paprykę na sicie i wystudź. Wymieszaj olej z musztardą a potem dokładnie połącz z papryką. Nakładaj do skoków, zakręć i odstaw w chłodne miejsce. Ja schowałam do lodówki.

Tej papryki się nie pasteryzuje i podobno ma wytrzymać całą zimę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.