środa, 21 sierpnia 2013

Lasagne mięsno warzywna

                            Choć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że możemy trochę pokombinować z warstwami, składnikami. Jednak my lubimy najbardziej z sosem na bazie mięsa i sosem beszamelowym.

  • Sos mięsny :
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 2 duże marchewki
  • 1 średni bakłażan
  • 1 cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • chili do smaku
  • kilka łyżek oleju
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem
  • 1 szk bulionu warzywnego
  • Sos beszamelowy :
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 4,5 szk mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • Dodatkowo :
  • 350 g żółtego sera
  • makaron lasagneczytaj dalej :

  • Sos mięsny :
    Wszystkie warzywa umyć a te wymagające obrania obrać, pieczarki oczyścić.. W garnku lub na głębokiej i dużej patelni rozgrzać olej. Mięso po umyciu zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Pozostałe składniki także zmielić i dodać do mięsa i dalej smażyć. gdy wszystko lekko się podsmaży, wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut. Następnie dodać koncentrat i mieszać aż się połączy z sosem, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić.

    Sos beszamelowy :
    W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając lekko podsmażyć. Następnie mieszając dodawać porcjami mleko i cały czas mieszając dolewać je gdy porcja połączy się z mąką i masłem. Sos powinien być bez grudek. Gdy sos będzie gotowy doprawić go do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.

    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Na dno blachy rozłożyć płaty makaronu ( surowego ), na sos wyłożyć porcję sosu mięsnego. Na sos mięsny wyłożyć porcję beszamelu rozprowadzić go po powierzchni sosu mięsnego a potem posypać porcją sera. Znowu rozłożyć makaron, sos mięsny, beszamel i ser i znowu czynność powtórzyć. Przygotowaną lasagne zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

    Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika lub po delikatnym przestudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.