- Sos mięsny :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 2 duże marchewki
- 1 średni bakłażan
- 1 cukinia
- 300 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- kilka łyżek oleju
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem
- 1 szk bulionu warzywnego
- Sos beszamelowy :
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej typ 500
- 4,5 szk mleka
- świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- Dodatkowo :
- 350 g żółtego sera
- makaron lasagneczytaj dalej :
- Sos mięsny :
Wszystkie warzywa umyć a te wymagające obrania obrać, pieczarki oczyścić.. W garnku lub na głębokiej i dużej patelni rozgrzać olej. Mięso po umyciu zmielić w maszynce do mięsa na grubym sicie i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć od czasu do czasu mieszając. Pozostałe składniki także zmielić i dodać do mięsa i dalej smażyć. gdy wszystko lekko się podsmaży, wlać bulion i dodać wszystkie przyprawy i dusić około 10 minut. Następnie dodać koncentrat i mieszać aż się połączy z sosem, zagotować i ewentualnie jeszcze doprawić.
Sos beszamelowy :
W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając lekko podsmażyć. Następnie mieszając dodawać porcjami mleko i cały czas mieszając dolewać je gdy porcja połączy się z mąką i masłem. Sos powinien być bez grudek. Gdy sos będzie gotowy doprawić go do smaku świeżo startą gałką, solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na dno blachy rozłożyć płaty makaronu ( surowego ), na sos wyłożyć porcję sosu mięsnego. Na sos mięsny wyłożyć porcję beszamelu rozprowadzić go po powierzchni sosu mięsnego a potem posypać porcją sera. Znowu rozłożyć makaron, sos mięsny, beszamel i ser i znowu czynność powtórzyć. Przygotowaną lasagne zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika lub po delikatnym przestudzeniu.
środa, 21 sierpnia 2013
Lasagne mięsno warzywna
Choć lasagne to danie kaloryczne i przygotowanie jej zajmuje trochę czasu to od czasu do czasu trzeba ją zrobić. W tym daniu dobre jest to, że możemy trochę pokombinować z warstwami, składnikami. Jednak my lubimy najbardziej z sosem na bazie mięsa i sosem beszamelowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.