rozwiń i czytaj dalej :
- 2 kg pomidorów ( u mnie różne gruntowe gatunki )
- 5 ząbków czosnku
- 2 kwaśne jabłka
- 20 - 25 liści świeżej bazylii
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
- sól morska do smaku
- pieprz czosnkowy do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżka przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
- pieprz cayenne do smaku
- cukier trzcinowy do smaku
- 50 ml oleju rzepakowego
- Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski. Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować. Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut. Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem. Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca. Można słoiki kilka minut pasteryzować.
Witam Cię w mojej akcji psiankowatej! Sosik bardzo mi się podoba, mój mąż byłby bardzo zadowolony, gdybym go zrobiła na zimę, bo uwielbia ostre rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, mój mąż też lubi ostre rzeczy. Jeden słoiczek wykorzystałam do pizzy i był pyszny :)
UsuńBędzie doskonały do pizzy, już poczułam ten smak, pyszny ;)
OdpowiedzUsuńjuż przetestowany właśnie do pizzy i było pysznie :)
UsuńSzczęściara z Ciebie, że dostałaś takie prawdziwe pomidory z własnej produkcji, sos pewnie jest przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńTak szczęściara, dzis dostałam porcyjkę od sąsiadki i chyba też zrobię sosik. Może z innymi przyprawami i papryką świeżą ?
UsuńI ja chyba taki sosik zrobię, bo przepis niezwykle mi się podoba i trafia w moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPolecam, nam bardzo smakuje :)
Usuń