czytaj dalej :
- 500 g żołądków z kurczaka
- 1 duża cebula
- 150 pomidorów suszonych ( w oleju ziołowym )
- 5 plastrów bakłażana
- 350 ml rosołu
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- kucharek w płynie do smaku
- odrobina mąki ziemniaczanej ( do zagęszczenia sosu )
- 4 łyżki oleju
Żołądki dokładnie umyć i pokroić każdy wzdłuż na pół. Na patelni
rozgrzać olej i wrzucić żołądki. Smażyć do zrumienienia a potem dodać
cebulę i bakłażana pokrojone w kostkę ( bakłażana dodałam od razu, bo
chciałam aby się rozgotował i nie był widoczny dla mojego synka nie
jedzącego warzyw ). Nadal chwilę smażyć. Pomidory odsączyć z oleju i
pokroić w paski po czym dodać do żołądków i podlać rosołem. Dodać
przyprawy i dusić do miękkości żołądków. Na koniec ewentualnie doprawić i
zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą. Sos zagotować i
podawać np. z makaronem.
Bardzo lubię żołądki, przepis więc akurat dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTo witaj w klubie lubiących żołądki, ja mogłabym jeść je codziennie :)
Usuń