środa, 15 stycznia 2014

Aronia z jabłkiem


rozwiń i czytaj przepis :

  • aronia
  • jabłka
  • woda
  • cukier
PRZYGOTOWANIE:
( Ilość składników zależy od ilości przygotowywanych słoików ) Aronię ( najlepiej zerwaną po przymrozkach ) oberwać i umyć, odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Jabłka obrać, umyć i usuwając gniazda nasienne pokroić w drobną kostkę. Do umytych słoików rozdzielić aronię ( u mnie prawie do połowy ) i dopełnić pokrojonymi jabłkami. Do letniej wody wsypać cukier ( ilość zależy od tego jak bardzo chcemy mieć słodki kompot ), wymieszać aż cukier się rozpuści i zalać owoce płynem. Zakręcić słoiki zakrętkami. Przetwory pasteryzować 15 minut od zagotowania się wody w garnku. Potem wyjąć słoiki i zostawić do wystudzenia a następnie odstawić w chłodne miejsce.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na aronie. Całkowicie nie czuć cierpkości aronii. olecam bo robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.