rozwiń i czytaj przepis :
- aronia
- jabłka
- woda
- cukier
( Ilość
składników zależy od ilości przygotowywanych słoików ) Aronię (
najlepiej zerwaną po przymrozkach ) oberwać i umyć, odsączyć z nadmiaru
wody na sicie. Jabłka obrać, umyć i usuwając gniazda nasienne pokroić w
drobną kostkę. Do umytych słoików rozdzielić aronię ( u mnie prawie do
połowy ) i dopełnić pokrojonymi jabłkami. Do letniej wody wsypać cukier (
ilość zależy od tego jak bardzo chcemy mieć słodki kompot ), wymieszać
aż cukier się rozpuści i zalać owoce płynem. Zakręcić słoiki zakrętkami.
Przetwory pasteryzować 15 minut od zagotowania się wody w garnku. Potem
wyjąć słoiki i zostawić do wystudzenia a następnie odstawić w chłodne
miejsce.
Bardzo ciekawy pomysł na aronie. Całkowicie nie czuć cierpkości aronii. olecam bo robiłam.
OdpowiedzUsuńTak ten sposób jest idealny :)
Usuń